shiitake.com.hr

O.P.G. Trbuščić

Iz ljubavi prema šumskim gljivama njihovoj raznolikosti i okusima odlučili smo se za uzgoj Shii-take gljive koja je jedna od rijetkih šumskih gljiva uspješno pripitomljena te možemo u njoj uživati tokom cijele godine. No Shii-take gljiva je puno više od obične gljive, uđite u njen svijet i ostati ćete začarani, kao i mi…

Shiitake.com.hr | Lentinula edodes | gljiva koja čuva zdravlje

Shii-take – “gljiva koja čuva zdravlje” i uistinu je tako. Ako želite misliti na svoje zdravlje morate krenuti od prehrane, razne bolesti mogu se spriječiti, zaustaviti ili barem usporiti pravilnom prehranom tj. konzumiranjem namirnica koje pomažu našem tijelu, a te namirnice ne moraju biti bez okusa, već u njima možete uživati kao u hrani koju najviše volite. Jedna od takvih namirnica je i Shii-take gljiva.

Shii-take dolazi sa dalekog istoka gdje se smatra delikatesom pa je dobro poznata u kulinarskim krugovima zbog odličnog okusa, no ništa manje nije poznata ni u medicini zbog svog ljekovitog djelovanja. Uzgaja se uspješno preko tisuću godina, najvećim dijelom u Aziji, ali sve više i u ostalim dijelovima svijeta.

Uzgajati se može na oblicama bilo kojeg bjelogoričnog drveta ili na stupićima od piljevine s dodacima. Uzgoj nije pretjerano zahtjevan, no moraju se poštivati određeni uvjeti poput temperature, vlage, ventilacije i svjetlosnog režima kako bi prinos bio zadovoljavajući. Ako želite imati Shii-take u svom domu onda Vam nudimo start paket za kućni uzgoj s uputama.

Shii-take – “gljiva koja čuva zdravlje” i uistinu je tako

 

Shiitake gljive u bilo kojem receptu umjesto drugih gljiva

Shiitake imaju jači okus od standardnih gljiva tj. šampinjona koji se najčešće koriste, dovoljno je koristiti samo pola količine gljiva koju recept inače zahtijeva, a jelo će biti ukusnije i biti će ga lakše spremiti. Shiitake se mogu koristiti u većini recepata umjesto drugih gljiva.hiitake imaju jači okus od standardnih gljiva tj. šampinjona koji se najčešće koriste, dovoljno je koristiti samo pola količine gljiva koju recept inače zahtijeva, a jelo će biti ukusnije i biti će ga lakše spremiti. Shiitake se mogu koristiti u većini recepata umjesto drugih gljiva.

Budući da imaju veliku prehrambenu tj. nutritivnu vrijednost, one čine odličnu zamjenu za meso i tako su zdrava alternativa za meso kad ljudi pokušavaju smanjiti unos masti u organizam.

 

Odabir i skladištenje Shiitake gljiva

Svježe gljive shiitake mogu se držati čak 14 dana i više kada su pohranjene u hladnjaku u labavo zatvorenoj papirnatoj vrećici. Gljive trebaju disati i ako su pohranjeni u plastičnim vrećicama ili posudama onda će postati sluzave i prije će se pokvariti.

 

shiitake gljive

U Aziji je ova gljiva poznata kao delicija, a još više se cijene njena ljekovita svojstva.

U prirodi raste na “shii” drvu koje je bjelogorično drvo kod nas najsličnije hrastu, a “take” u prijevodu s japanskog znači gljiva, dakle “shii-gljiva”.

 

shiitake uzgoj

Shiitake gljive mogu se uzgajati na drvenim oblicama ili sa supstratu od piljevine s dodacima. Uzgoj gljiva općenito djeluje kao jednostavan i lagan posao, no to uopće nije tako. Za kvalitetan uzgoj ipak treba više od malo dobre volje i vremena. Kao i za druge gljive tako i za shiitake potrebno je stvoriti određene uvijete pri određenim stadijima procesa uzgoja.